Lokes straff


(Jordens skapelseVärldsträdet YggdrasilVanakrigetOdens jakt på vishetKvädet om TrymIduns äpplenBalder & mistelnRagnarök)

Loke hade orsakat den gode Balders död. När gudarna i Asgård fick reda på detta blev de rasande. Loke gömde sig i en bergsklyfta där han byggde ett hus med fyra dörrar för att ha uppsikt åt alla håll. Om dagarna förvandlade han sig ofta till en lax som gömde sig under ytan i Franangers fors.

Loke funderade på om gudarna en dag skulle lyckas fånga honom. En dag satt han vid brasan i sitt hus och försökte binda ett nät som skulle kunna fånga en fisk, då han fick se att gudarna var på väg. Han kastade snabbt in nätet i elden och flydde ner till forsen. Kvaser gick först in och fick se det brända nätet på elden. Han förstod direkt att det måste vara till för att fånga fisk, så de band ihop ett eget nät och gick till forsen.

Första gången de kastade nätet hamnade Loke under det. Han gömde sig mellan två stenar. När gudarna tog upp det missade de därför att han fanns därunder. Andra gången kastade de nätet och satte fast det med tunga stenar för att inget levande skulle kunna ta sig ut. Loke lyckades undkomma nätet, men kunde inte längre gömma sig. Han hade då två val: att ge sig ut till havs eller simma över nätet in mot forsen. Och eftersom havet är nyckfullt och livsfarligt för en ovan lax valde han det andra alternativet. Snabbt simmade han över nätet. Då fick gudarna syn på honom och sprang efter honom upp till ett vattenfall. Tor lyckades hinna ikapp och fånga laxen.

Gudarna tog ner Loke till en grotta. De slog hål i tre stenblock och hämtade Lokes söner Vale och Narve. De förvandlade Vale till en varg, som rev sönder sin bror. De tog Vales tarmar och band fast Loke vid stenarna. Tarmarna förvandlades då till järn. Ovanför hans ansikte hängde Skade upp en etterorm, som oavbrutet droppade gift ner på honom. Men Lokes hustru Sigyn satte sig vid hans sida med en skål ovanför hans ansikte. Bara när skålen blir full och hon måste tömma den lider Loke av ormens gift. Då rycker han så att hela jorden skakar.

Kommentarer:

I de två Eddorna skiljer sig Lokes grad av skuld. I händelseförloppet ovan (enligt Snorre) handlar han medvetet, medan han i den poetiska Eddan inte avsiktligt orsakar Balders död. Återigen finns det inga bevis för att den ena versionen stämmer bättre än den andra. Loke är en svårtolkad gudom. Han härstammar från jättesläktet, men rör sig bland gudarna. I den ena berättelsen hjälper han gudarna och i andra stjälper han dem. Är han ond? Schizofren? Har han otur? Den som undrar över detta är långt ifrån den första.
©2014 Nordisk-mytologi.se Sitemap